Geen categorie

Deel 24: Naturisme is ook respect voor dier en natuur en wij dragen ons steentje bij.

Nou nou mensen, wat een bijzondere eerste week van 2019 hebben we achter ons gelaten. De bedoeling was eigenlijk om pas na het blootzwemmen in Joure weer een blog te schrijven, maar de mensen die deze week het nieuws hebben gevolgd, weten dat er op de Waddeneilanden een kleine crisis was ontstaan. In de nacht van dinsdag op woensdag verloor containerschip MSC Zoe een flink aantal zeecontainers en dat is uiteraard niet zonder de bijbehorende gevolgen! Zoals de meesten van jullie weten hebben Santana en ik een zwak voor Vlieland, dus we waren het al vrij snel eens dat we iets terug wilden doen. Maar een vervelende samenloop van omstandigheden kon nog wel eens roet in het eten gooien…

Gelukkig was het strand al zo goed als schoon toen we er waren. Er was natuurlijk al een hoop werk verzet.

En die omstandigheden begonnen eigenlijk al voordat er überhaupt 1 zeecontainer van dat immens grote schip was afgevallen. Het was namelijk de zondag voor de jaarwisseling en ik kreeg voor het eerst sinds lange tijd weer last van kortademigheid, druk op de borst en pijnscheuten rond het hart. Ik ben eerst gaan kijken of het misschien afzwakte maar niets was minder waar helaas, dus later die dag ben ik naar de huisartsenpost gegaan. Ik vertelde wat er loos was en m’n medische geschiedenis met betrekking tot vorig jaar. Er werd naar m’n hart geluisterd, m’n bloeddruk werd gemeten en dat was het eigenlijk wel. De onderzoeken die normaal bij zulke klachten horen kunnen ze in Emmeloord niet uitvoeren want ja, we weten hoe geweldig het in Flevoland met de ziekenhuizen gaat. Dus onder het mom van ” hou het maar een beetje in de gaten ” werd ik weer naar huis gestuurd. De maandag was ik gelukkig vrij dus ik kon rustig aan doen, oudejaarsdag moest ik wel werken en ik merkte toch wel dat de kortademigheid nog steeds aanwezig was. Maar ja, dan zit je even later met de jaarwisseling en je wil ook niet iedereens avond verpesten, dus hup we bijten even door. Totdat we de donderdag bij vrienden in Hengelo waren en de klachten er nog steeds waren. Santana was er klaar mee en ze maakte een afspraak bij de huisartsenpost. Daar konden ze gelukkig wel de benodigde testjes doen en al gauw bleek dat mijn stollingswaarden 4 x hoger dan normaal waren. Ondertussen had ik me ook al ziek gemeld voor de rest van de week, want werken werd niks. Ik hoefde gelukkig niet te blijven, maar er werd wel aangeraden de dag erna meteen naar de huisarts te gaan zodat zij kon overleggen met de specialisten over een plan van aanpak.

We kwamen nog twee kleine zeehondjes tegen, waarvan de laatste bloedingen rond z’n oog had en zich mank voortbewoog. We hebben direct melding gemaakt bij de mensen die erover gaan.

Dus vrijdagochtend zat ik bij de huisarts en hoorde ik haar overleggen met het MCL in Leeuwarden, waar ik onder controle sta sinds maart, over hoe nu verder. Die vroegen of ik meteen naar de spoedeisende hulp kon komen zodat ze gelijk konden kijken wat er mis was. Even snel schakelen en oppas voor Jaxson regelen en een half uur later zaten Santana en ik in de auto richting Leeuwarden. Daar hebben we tot eind van de middag gezeten, ondertussen het ene testje na het andere maar uiteindelijk konden ze niet nieuwe embolieën ontdekken. Wel besloten ze het als zodanig te behandelen, dus de komende drie weken zijn mijn bloedverdunners met 10mg per dag verhoogd, daarna ga ik als het goed is weer naar wat ik voor de klachten gebruikte.

We waren niet alleen naar Vlieland gegaan. Ook bevriend koppel Maikel en Rika waren mee. En Jordynn vanwege de borstvoeding.

Dus ja, heftig dagje. Stressend, beangstigend ook omdat het bij beide herinneringen oproept. En omdat je na afloop eigenlijk nog niet weet wat het nou veroorzaakt heeft. En was Vlieland nog wel een goed idee, aangezien we de boottickets al hadden? We herinnerden ons dat we vorig jaar ook redelijk snel na de diagnose naar Vlieland waren gegaan. Dat werd zelfs toegejuicht door het ziekenhuis, zolang ik m’n pauzes maar nam. Dus we besloten alsnog te gaan. De vrijdag zouden we eigenlijk bij bevriend koppel Maikel en Rika langs ( Maikel is het brein achter het blootzwemmen in Joure, dat nu in opstartfase zit ), maar dat werd door ons bezoekje aan Leeuwarden niks. Dus we vroegen of ze mee wilden naar Vlieland. Gelukkig stonden ze daar voor open en zaten we gezellig met z’n vijven ( Jordynn was ook mee ivm borstvoeding ) op de eerste zondagboot naar Vlieland.

Het meeste afval was al weg, maar we hebben toch nog 1 vuilniszak kunnen vullen.

Nu wisten we wel dat de nood niet meer zo super hoog was als eerder die week, we hoopten toch dat we íets konden doen. Alle kleine beetjes helpen immers, dus met de beste bedoelingen liepen we na de overtocht richting het strand. En ja dat strand zag er eigenlijk in eerste instantie uit zoals we dat van Vlieland kennen. Opgeruimd en rustig. Maar toch, als je net als ons een aantal kilometer over dat strand afstruinde, kwam je nog genoeg afval tegen. Gelukkig waren we niet de enigen die dit idee hadden die dag. Ook kwamen we nog 2 jonge zeehondjes tegen. De eerste was al vrij ver van de zee af en omdat ie zo jong was belden we voor de zekerheid toch even de politie. Een kwartiertje later werd ik teruggebeld dat dit het seizoen is dat de jonge zeehonden door hun moeder worden losgelaten en ze zich zelf moeten zien te redden. Ervan uitgaande dat ze weten waar ze over praten accepteerden we het zeer uitgebreide antwoord en vervolgden we onze weg over het strand. Een paar kilometer verder kwamen we nummer twee tegen en dat was toch even een ander verhaal. Er zat allemaal bloed rond z’n oog en z’n linkervin ( of is het een poot? ) gebruikte die niet. Dit was ernstig dachten we.

Ik wilde eigenlijk alweer de telefoon pakken, maar toen zagen we in de verte dat er een auto aankwam, wat dus wel een eilandbewoner moest zijn. We hielden m aan en vertelden wat er aan de hand was. Hij kwam met hetzelfde verhaal als de politie en vertelde ook dat degene die over het welzijn van de zeehonden, twee keer per dag het strand op en neer reed. Maar hij waardeerde de melding en zou het sowieso doorgeven aan die desbetreffende persoon. Hopelijk krijgt het zeehondje z’n benodigde hulp.

Normaal een hekel aan opruimen, nu deed ik het met liefde en een lach.

Inmiddels waren we al een aardig eind van de haven verwijderd en met de wetenschap dat we dat stuk ook nog terug moesten lopen én dat de laatste boot rond 5 uur vertrok, besloten we langzaamaan richting het dorp te gaan. We staken het eiland over en zijn via de waddenzee-kant weer terug gelopen over de asfalt weg. Om half 4 zaten we midden in het dorp aan een warm drankje en een bitterbal. Onze opzet was geslaagd. De natuur geholpen, een zeehond kunnen helpen en we konden Rika, die nog niet zo lang met naturisme te maken heeft, laten zien dat naturisme veel verder gaat dan alleen je broek uittrekken. Dit waren eigenlijk de dingen die mij vanaf het begin al zo aantrokken. Het respect. De harmonie. Het zijn wie je bent.

Prachtige uitzichten op de terugweg.

Tot volgende week, dan vertel ik over de blootzwemavond in Joure.

Advertenties
Standaard

5 gedachtes over “Deel 24: Naturisme is ook respect voor dier en natuur en wij dragen ons steentje bij.

 1. Jammer van die terugval met je gezondheid. Dat is best schrikken ja. Daar weet ik alles van met mijn zoon. Maar ook jij bent een doorzetter en heb je je toch ingezet voor de schone natuur. Petje af.

  Liked by 1 persoon

 2. marcel zegt:

  Je hebt een fantastische vrouw Harmen die het heft in handen neem als ze ziet dat het niet goed met je gaat (zo,n vrouw heb ik ook )
  Je gezondheid had een terugval maar je was er op tijd bij met mijn eigen gezondheid gaat het ook weer de goede kant op zit nu in een re intergratie traject al zal ik niet meer terug keren op de vrachtwagen als distributie chauffeur.
  Dat jullie je de natuur van Vlieland hebben aangetrokken is een goede zaak dat kan je niet van de eigenaar van het schip zeggen die maar weinig van zich heeft laten horen.

  Gr Marcel

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s