Geen categorie

Deel 12: Naturisme in de herfst en winter, is dat wel te doen?

Het is maar goed dat dit een blog is en niet een vlog, want mensen wat ben ik verkouden. Op het moment van schrijven heb ik bijna geen stem meer, nies ik vaker dan een mens lief is en loop ik te blaffen alsof ik uit het dolfinarium ben ontsnapt. De boodschap is duidelijk, de herfst zit op z’n hoogtepunt. En met de wetenschap dat volgende maand de winter begint, zijn de vooruitzichten voor de doorsnee zonaanbiddende naturist niet bepaald rooskleurig. Dus hoe doen ze dat nou precies?

In deel 8 van dit blog heb ik al de naaktzwem uurtjes besproken van diverse zwembaden. Daar zal ik in dit blog dus ook niet verder op in gaan. Wel kan ik je vertellen dat alle actuele tijden en locaties hier te vinden zijn. Onlangs kwam er op een forum een topic langs wat in zekere zin ook over dit onderwerp ging. Er werd namelijk gevraagd wie er in de wintertijd thuis ook bloot waren en zo ja, of er dan ook extra voor gestookt werd. De meningen waren vrij verdeeld. Je zou het bijna een 50/50 uitslag kunnen noemen waarin de ene helft wel degelijk de kachel hoger zette om gewoon bloot te kunnen blijven, terwijl de andere helft daar totaal het nut niet van zag, want extra stoken betekent naast extra kosten ook een zwaardere belasting van uitstoot in de natuur, die wij als naturisten zo respecteren. En hoewel wij vorig jaar nog aardig in het kamp van extra stoken zaten, zijn we na een jaar intensief bezig zijn met naturisme toch in het andere kamp terecht gekomen. Het extra stoken voelde gewoon niet goed. En niet alleen vanwege de kosten, als je meer verbruikt is het logisch dat je meer moet betalen. Nee meer omdat het ten eerste helemaal geen prettige warmte is, je loopt de hele dag met een droge mond in huis rond en ten tweede de gevolgen voor de natuur.

En er zijn zoveel alternatieven te bedenken tegenover extra stoken. Lekker de hele dag in een ochtendjas lopen bijvoorbeeld. Of met een warme deken en een goede bak koffie op de bank. Lekker tegen elkaar aan zitten en gewoon genieten van de warmte die ons eigen lichaam aanmaakt als reactie op de omgevingstemperatuur. En als het echt onaangenaam is dan rest er niks anders dan gewoon weer de kleren aantrekken en accepteren dat we in een koud kikkerland wonen, waar het nou eenmaal niet 365 dagen per jaar 25 graden Celsius is. Het feit dat deze week op sommige plekken in Nederland de eerste vlokken sneeuw zijn gevallen, bewijzen nog maar eens dat de winter en de daarbij geleverde temperaturen van 2 centimeter Celsius er wel degelijk aan zitten te komen. Wij zijn op dit moment dus ook niet meer elke dag bloot in huis. Wij genieten volop van onze warme ochtendjassen en de dagen dat het zonnetje zich wel laat zien, gaat ie gauw genoeg uit. Onze woonkamer is gericht op het zuiden, dus als daar de hele dag de zon op staat is het prima uit te houden. Zomers heb je bij ons dan ook niks binnen te zoeken, want het is dan simpelweg niet uit te houden.

En dan heb je natuurlijk nog de diehard naturisten die volgens mij geen kou voelen en wel het hele jaar in Adams kostuum zijn. Nu ben ik niet echt een koukleum en heb ik zelf ook wel bloot in de sneeuw gelopen toen ik een aantal jaren terug in Zweden was, maar ik was toch wel blij dat ik daarna weer wat kleren aan had. Dan pak ik liever af en toe een dagje sauna of flevonatuur. Het is dan wel overdekt, maar wel een aangename temperatuur en mogelijkheid tot zwemmen. De NFN heeft ook nog een paar keer een blote nieuwjaarsduik in Zandvoort geprobeerd, maar nadat die van 2017 gecanceld is vanwege te weinig animo zijn er geen nieuwe berichten gekomen voor een duik in 2018. Goede vriend Frans Zandbergen kon dit niet verkroppen en heeft daarom zelf een duik opgezet in Zandvoort en zoekt nog kandidaten. Informatie daarover kun je op zijn speciaal gemaakte Facebook pagina vinden. Ikzelf sta daar op “ misschien “ omdat ik nog niet helemaal onze planning rond die tijd goed in beeld heb, maar als je zelf wil meedoen, geef je dan vooral op via die pagina.

En tot die tijd blijft het aftellen naar de lente.

Tot de volgende keer!❤️

Advertenties
Standaard

2 gedachtes over “Deel 12: Naturisme in de herfst en winter, is dat wel te doen?

  1. Prima verwoord, Harmen. De hoogte van de temperatuur verplicht je tot niets maar je voelt zelf wel aan wat je prettig vind en wat niet. De functie van kleding is ook je beschermen tegen onder andere de kou, dus niks mis mee om een badjas te dragen. Ik ben geen koukleum gelukkig maar zelf draag ik ook en badjas als t echt guur weer is buiten.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s